Peringatan Rasulullah kepada kaum wanita elak jadi penghuni neraka

:Man06:
DARIPADA Abdullah Umar katanya: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Wahai kaum wanita! Bersedekahlah kamu dan perbanyakkanlah istighfar iaitu memohon ampun. Kerana aku melihat kaum wanita lebih ramai menjadi penghuni neraka”. Seorang wanita yang cukup pintar antara mereka bertanya: “Wahai Rasulullah, kenapa kami kaum wanita yang lebih ramai menjadi penghuni neraka?

Rasulullah S.A.W bersabda: “Kamu banyak mengutuk dan mengingkari suami. Aku tidak melihat mereka yang keku
rangan akal dan agama yang lebih menguasai pemilik akal, daripada golongan kamu”.Wanita itu bertanya lagi: “Wahai Rasulullah! Apakah maksud kekurangan akal dan agama itu?”

Rasulullah SAW bersabda: “Maksud kekurangan akal ialah penyaksian dua orang wanita sama dengan penyaksian seorang lelaki. Inilah yang dikatakan kekurangan akal. Begitu juga wanita tidak mendirikan sembahyang pada malam yang dilaluinya kemudian berbuka pada Ramadan kerana haid. Maka inilah yang dik
atakan kekurangan agama.” (Hadis riwayat Muslim)

Wanita daripada asal kejadian (fitrah) memang diciptakan berbeza dengan lelaki, adanya kelainan atau perbezaan itu tentu ada maksud serta tujuan tertentu. Lemahnya agama bagi wanita tidak harus dijadikan alasan untuk memadamkan semangat dalam beribadah kerana pada saat seseorang perempuan haid atau nifas, mereka tidak dapat menjalankan solat dan puasa, mereka sebenarnya masih mampu menjalankan amal ibadah lain berpahala serta dapat mendekatkan diri pada Al
lah.

Kecuali sebaliknya iaitu jika mereka membabitkan diri dalam perbuatan mendatangkan dosa dan sesuatu yang dapat melalaikan bahkan menjauhkan diri daripada Allah.

Perempuan dikatakan kurang (lemah) akal kerana fikiran mereka mudah terpengaruh, tertipu, terpedaya kerana mereka dikurniakan dengan banyak nafsu dan lazimnya mereka tidak berfikir lebih panjang serta bersifat emosional.

Oleh itu, dalam hal peng
adilan, Islam lebih mengutamakan lelaki tetapi dalam hal lain, Islam tidak menolak hakikat ketajaman pemikiran wanita yang mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan lelaki. Hanya sesungguhnya yang membezakan antara makhluk Allah tidak lain hanya nilai ketakwaan mereka.Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia


Plzz..Berikan Komen. Komen anda amat di perlukan untuk memberi idea kepada penulis mencari bahan untuk rujukkan bersama.

Comments :

0 comments to “Peringatan Rasulullah kepada kaum wanita elak jadi penghuni neraka”

Catat Ulasan

Clik Iklan Disini

 

coments