Warga Acih Engan Pulang Ke Indonesia

:mKipas:

Walaupun tempoh perlindungan bagi warga Aceh yang menjadi mangsa tsunami pada Disember 2004 di negara ini tamat pada 5 Januari lalu, namun ada di kalangan mereka masih terus tinggal di negara ini.

Rata-rata yang ditemui memberi alasan faktor kewangan menjadi penyebab mengapa masih ramai warga Aceh masih tinggal di sini dan enggan pulang. Malah, ada antara mereka kononnya telah dimaklumkan oleh pihak-pihak tertentu bahawa kerajaan Malaysia akan menyambung tempoh perlindungan terhadap mereka.

Bagaimanapun, tinjauan Kosmo! di beberapa penempatan warga Aceh di ibu kota seperti Kampung Padang Balang dan sekitar Plaza Safuan, Chow Kit mendapati bilangan mereka sudah berkurangan berbanding sebelum ini.

Berdasarkan anggaran Jabatan Imigresen sebelum ini terdapat kira-kira 20 peratus atau 5,119 warga Aceh yang menjadi mangsa tsunami masih tinggal di negara ini dan kerajaan akan melakukan operasi 'membersih' secepat mungkin untuk menghantar mereka pulang.Kebanyakan warga Aceh itu tinggal di kawasan seperti Ampang, Gombak, Klang, Sepang dan Semenyih dan beberapa negeri lain di luar Kuala Lumpur dan Selangor.

Warga Aceh itu menjalani kehidupan seharian sebagai buruh binaan atau menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan.

Ekoran bencana tsunami yang melanda wilayah tersebut pada Disember 2004, kerajaan Malaysia telah mengeluarkan Kad Pendaftaran Orang Asing Khas Untuk Etnik Aceh (IMM13) kepada 25,593 orang yang tamat tempoh pada 2007.

Bagaimanapun, selepas tempoh tersebut tamat, ia dilanjutkan selama setahun bagi membolehkan warga Aceh menguruskan perjalanan pulang.


Plzz..Berikan Komen. Komen anda amat di perlukan untuk memberi idea kepada penulis mencari bahan untuk rujukkan bersama.

Comments :

0 comments to “Warga Acih Engan Pulang Ke Indonesia”

Catat Ulasan

Clik Iklan Disini

 

coments